donderdag 7 februari 2013

Badpakken van vroeger

Als voorsmaakje van de zomer, een evolutie van de badpakken.
Aan de einde van de 19de eeuw, waren deftige kleren nodezakelijk aan het strand. Tot dan waren mannen en vrouwen strikt gescheiden voor het baden (openbare baden in de stad) want men zwemde namelijk naakt (vooral bij de heren). Wegens het invoer van mixiteit bij het baden werd verhullende kledij een noodzaark.
De stranden werden toen meestal gebruikt voor curative doeleinden voor de goede lucht. Sport was nog niet in de mode. Kleren moesten elegant zijn en een hoed en parasol mochten zeker niet ontbreken. Een bruine teint was uit de boze! Nu ik dit beeld zie kan ik me voorstellen waarom mijn overgrootmoeden het strand haatte! Beeld u dat in met een korset en zand in de kousen rondlopen.
Daarna werden er nieuwe kleren voor de sport ontworpen. Dit is vergelijkbaar met ets uit de jaren 1880. Maar de meeste mensen (die niet zo rijk waren) hadden hun gebruikelijke kleren aan.
Met strandkabines werd het mogelijk om zich discreet te kunnen omkleden. Ze werden in de zee (of naast de zee) geplaast om te voorkomen dat men een te lange afstand in badpak zou moeten afleggen. 

Andere tijden, andere zeden. Dit is een foto van circa 1925. De kledij is minder dekkend, meer sexy. Dit viel helemaal niet in de smaak van de autoriteiten ;-)

Enkele postkaarten van de badplaatsen Heist-aan-Zee en Duinbergen in België. Gevonden op de site Zwinstreekmuseum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten