Our Gang, ook bekend als The Little Rascals of Hal Roach's Rascals, was een serie van Amerikaanse korte komische films. De serie gaat over een groep arme kinderen en de avonturen die zij beleven. De serie was onder productie van Hal Roach en begon in1922.
Oorspronkelijk werd de reeks gedistribueerd door Pathé, maar in 1927 werd ze overgenomen door studio Metro-Goldwyn-Mayer. Roach werkte mee aan de serie tot en met 1938, maar de serie liep door tot en met 1944. In totaal werden er maar liefst 220 korte films uitgebracht. Ook werd er één film uitgebracht met normale speelduur, General Spanky. Er waren in totaal 41 kindsterren over de jaren heen in de serie te zien. In de jaren 50 werden de korte films (met geluid) als televisieserie uitgebracht, onder de titel The Little Rascals. Op de Nederlandse televisie stond deze serie bekend onder de naam De Boefjes.
Ernie Morrison (20 december 1912 - 24 juli 1989), geboren als Ernest Fredric Morrison, was een Afro-Amerikaans acteur.
Morrison werd als klein kind al bekend onder de naam "Sunshine Sammy". Hij acteerde in films sinds 1918 en was de eerste donkere acteur om een langdurige contract te krijgen. Hij kreeg een contract bij producent Hal Roach in 1919.
Toen Roach de serie Our Gang begon, was Morrison het eerste kind om een rol hierin te krijgen. Hij stapte al in 1924 uit de serie om invaudeville te werken. Hierna ging hij toeren in Australië.
Eenmaal terug in de Verenigde Staten werd Morrison een van de East Side Kids. Na drie jaar stopte hij hiermee om met de Step Brothers samen te werken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Morrison het leger in. Hierna werd hem een rol in The Bowery Boys aangeboden. Deze sloeg hij af. Uiteindelijk stopte hij met acteren om bij de luchtmacht te werken.
Sunshine Sammy in Dogs of war uit 1923
Biografie[bewerken]
Mickey Daniels stamt af uit een bekende familie. Zijn vader was Richard Daniels en hij is de neef van Bebe Daniels. Daniels werd lid van de cast van Our Gang in 1922. Daniels werd snel een kindster en speelde vaak samen met Jack Davis.
Na Our Gang speelde Daniels vooral kleine rollen in films. Hij was vaak het nieuwsjongentje. Hij werkte meestal samen met Mary Kornman. Samen speelden ze ook in de spin-off serie van Our Gang; The Boy Friends.
Daniels stopte met acteren in de jaren '40 om bouwvakker te worden. Hij stierf eenzaam aan levercirrose op 20 augustus 1970.
Mickey Daniels in Dogs of war uit 1923 |
Mary Kornman (27 december 1915 in Idaho Falls - 1 juni 1973 in Glendale) was een Amerikaans actrice.
Kornman werd bekend toen ze in 1922 een rol kreeg in de Our Gang serie. Hierna was ze ook te zien in de tienerversie van de serie. Deze heette The Boy Friends. Haar carrière eindigde toen de jaren '40 in beeld kwam.
Mary Kornman in Dogs of war uit 1923
Jackie Condon (25 maart 1918 - 13 oktober 1977), geboren als John Michael Condon, was een Amerikaans acteur.
Condon werd bekend toen hij in 1922 een rol kreeg in Our Gang. Zijn handelsmerk in de serie was zijn wilde haar. Hij stapte uit de serie in 1929. Ondanks dat hij een grote rol had, werd hij nooit een van de acteurs om ook door te breken bij het publiek.
Na Our Gang stopte hij met acteren. Hij probeerde in de jaren '50 weer door te breken in Hollywood. Dit gebeurde zonder succes.
Jackie Condon in Dogs of war uit 1923 |
Allen Clayton Hoskins (9 augustus 1920 - 26 juli 1980) was een Afro-Amerikaans kindster in de jaren '20 en '30.
Hoskins is het meest bekend als Farina in de Our Gang serie. Hij was hierin te zien van 1922 tot en met 1931. Hij stond in de serie bekend om zijn vreemde haar en ongelijke kleren.
Hoskins speelde al gauw een van de meest populaire personages in de serie en was maar liefst negen jaar te zien in de serie. Hij verdiende 250 dollar per week met de serie. Toen hij uit de serie stapte, werd hij vervangen door Matthew "Stymie" Beard.
Na Our Gang had Hoskins nog kleine rollen in films en acteerde met zus Jannie Hoskins in de vaudeville.
Hoskins hielp mee in de Tweede Wereldoorlog. Hierna vond hij het moeilijk de draad als acteur weer op te maken. Hij kreeg een succesvolle carrière in het helpen van probleemkinderen.
Farina in Dogs of war uit 1923
Na een auditie bij Hal Roach, kreeg Cobb in 1922 een rol in Our Gang. Hij speelde in 86 korte films voor Our Gang en stapte uit de serie in 1929. Hij stond bekend als het dikke jongetje van de groep.
Nadat zijn carrière als acteur eindigde in de jaren '40, werd hij monteur voor de Noord-Amerikaanse Luchtvaart. Hij ging met pensioen in 1981. In 1944 had hij een figurantenrol in de musical Meet Me in St. Louis.
Cobb stierf aan een natuurlijke dood in 2002.
Joe Cobb in Dogs of War uit 1923 |
Smith werd bekend toen hij in 1925 een rol kreeg in de Our Gang serie. Hij verving Mickey Daniels en speelde in de serie tot en met1929. Hij stopte met acteren als tiener.
Smith werd op 5 oktober 2002 dood aangetroffen. Hij was vermoord met een mes. Een dakloze man, met wie Smith bevriend was, werd gearresteerd en kreeg tweemaal levenslang.
Biografie[bewerken]
Darling werd bekend toen ze in 1927 een rol kreeg in Our Gang. Hierin was ze te zien tot en met 1929. Nadat ze uit de serie stapte, had ze nog een kortlopende filmcarrière. Zo was ze naast Stan Laurel en Oliver Hardy in Babes in Toyland.
Toen Darling volwassen werd, verhuisde ze naar Ierland. Hier ontwikkelde ze een radiocarrière en schreef ze korte verhalen voor onder andere de Alfred Hitchcock's Mystery Magazine.
Bobby Hutchins (29 maart 1925 - 17 mei 1945), geboren als Robert E. Hutchins, was een Amerikaans acteur.
Hutchins werd al beroemd in 1926, toen hij een vaste rol kreeg in Our Gang. Toen hij in 1933 de serie verliet, verhuisde de familie Hutchins naar Tacoma. Hier kreeg hij les in het openbaar onderwijs.
Na zijn diploma van de middelbare school, die hij kreeg in 1943, ging hij de United States Army in om mee te helpen in de Tweede Wereldoorlog. In 1945 werkte hij in vliegtuigen en overleed op 17 mei 1945 toen een vliegtuig neerstortte na een botsing met een ander vliegtuig.[1].
Mary Ann Jackson (Los Angeles, 14 januari 1923 - aldaar, 17 december 2003) was een Amerikaans actrice.
Jackson rolde het vak in, omdat haar moeder en oudere zus ook actrices waren. Haar zus was ook een kindster en werkte in films samen met grote sterren, waaronder Rudolph Valentino en D.W. Griffith. Zelf begon ze in films te spelen vanaf 1925.
Jackson werd lid van de Our Gang cast in 1927 en was in de eerste korte film te zien in 1928. Jackson speelde de rol van een tomboy tot en met 1931.
In een artikel vertelde Robert McGowan het liefst samen te werken met kinderen zonder eerdere acteerervaringen. "Voor Jackson moest hij wel een uitzondering maken". Na de serie speelde Jackson nog in enkele films. Toch had ze een jongensachtige uitstraling, wat niet werd gewaardeerd in de media. Zelf vond ze Hollywood ook maar niks.
Jackson stierf op 17 december 2003 aan een hartaanval. Haar dood werd pas aangekondigd in april 2005.
Mary Ann Jackson in School's out uit1930
Chaney werd beroemd toen hij van 1929 tot en met 1931 een castlid was van Our Gang. Hierna verdween hij uit de media en groeide op als een normale jongen.
Naarmate Chaney ouder werd, kreeg hij een serieus gewichtsprobleem. In 1935 onderging hij al een operatie. Hij woog 136 kilogram en niet veel later woog hij nog maar 64 kilogram. Hierdoor werd hij ziek en stierf op 29 mei 1936.
Jackie Cooper in 1989 |
Chubby in School's out uit 1930
Jackie Cooper, geboren als John Cooper, Jr. (Los Angeles (California), 15 september 1922 - 3 mei 2011) was een Amerikaansacteur, filmregisseur en producent.
Biografie[bewerken]
Cooper werd als kind al een bekend acteur. In 1929 kreeg hij een rol in Our Gang. Hij werd al gauw een van de populairste acteurs van de serie. Hij stapte uit de serie in 1931. Voor veel acteurs uit Our Gang betekende dat ook een einde van hun carrière. Die van Cooper begon pas.
In 1931 was hij te zien in Skippy. Hiervoor kreeg Cooper, op 10-jarige leeftijd, een nominatie voor de Academy Award voor Beste Acteur. Hal Roach verkocht zijn contract aan Metro-Goldwyn-Mayer. Roach dacht dat hij een betere toekomst zou krijgen als hij in films zou spelen.
Cooper speelde vooral met acteur Wallace Beery in veel films, waaronder The Champ (1931), The Bowery (1933), Treasure Island(1934) en O'Shaughnessy's Boy (1935). De kritieken dachten dat Beery en Cooper goed met elkaar overweg konden. Het tegenovergestelde was echter de waarheid. Cooper vertelde ooit dat hij dacht dat Beery een agressieve, dronken man was.
Cooper vond het als volwassene moeilijker een goede rol te vinden. Daarom ging hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het leger. Daarna werd Cooper regisseur. Ook kreeg hij een succesvolle carrière op televisie. Cooper kreeg in 1978 een grote comeback toen hij in Superman te zien was.
Cooper overleed op 3 mei 2011.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten