zondag 14 april 2013

SARAH BERNHARDT

Sarah Bernhardt, geboren als Rosine Bernardt (Parijs22 oktober 1844 - aldaar, 26 maart 1923) was een Frans actrice, misschien wel de beroemdste van haar generatie.


Zij was een in haar tijd zeer bekende actrice met een Nederlandse moeder, Julie Bernardt, en een vader van onbekende nationaliteit. Hoogstwaarschijnlijk was haar vader geen Fransman. Ze voegde zowel aan haar voor- als achternaam de letter h toe, om haar Nederlandse afkomst en het feit dat ze een buitenechtelijk kind was, te verdoezelen. Feitelijk was ze Nederlandse en niet Frans. De naam die ze voor haar vader bedacht, Edouard Bernhardt, was in werkelijkheid de naam (zonder h) van haar moeders broer. Haar grootvader Moritz Bernardt was een berucht Joods koopman in Amsterdam. Waarschijnlijk is haar Joodse moeder Julie eveneens in Amsterdam geboren.
Sarah Bernhardt werd een van de allergrootste actrices van haar tijd en blijft de grootste Franse theaterlegende uit de geschiedenis. Ze trad niet alleen op in Parijs, waar een schouwburg naar haar werd vernoemd, maar maakte vele tournees rond de wereld en trad op in LondenNew YorkAmsterdam en Antwerpen. Bij een optreden in Londen zou de grote Britse schrijver Oscar Wilde lelies aan haar voeten hebben geworpen en haar "The Divine Sarah" (De Goddelijke Sarah) hebben genoemd, hetgeen altijd haar bijnaam bleef. In Amerika zei de beroemde schrijver Mark Twain: "Er zijn vijf soorten actrices: slechte, redelijke, goede, geweldige. En dan heb je Sarah Bernhardt."
Het bekendst was haar vertolking in "La Dame aux Camélias" van Alexandre Dumas fils. Op latere leeftijd speelde ze tevens de hoofdrol in een reeks films, waarvan vooral "La Reine Elizabeth" een wereldwijd succes was. In Amerika werd de Franse stomme film vertoond als "Queen Elizabeth" en was het de allereerste lange speelfilm die landelijk in Amerika werd uitgebracht. Met haar tegenspeler, de 37 jaar jongere Nederlandse acteur Lou Tellegen, had Bernhardt een relatie.
Bernhardt was atheïst.
Sarah Bernhardt overleed aan uremia die volgende op nierfalen in 1923; 78 jaar oud.[1] Ze heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame bij Vine Street 1751.[2]
Ze ligt begraven op het Parijse kerkhof cimetière du Père-Lachaise.Sarah BernhardtSarah Bernhardt by Truus, Bob & Jan too!, via Flickr

Sarah Bernhardt


Sarah Bernhardt


Sarah Bernhardt, French Actress in Greek Costume, 1896

Farewell American Tour of Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt Poster

Sarah Bernhardt, 1901


Mucha Sarah Bernhardt Tour Poster
[bewerken]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten